Pagina's

vrijdag 3 maart 2017

over vroeger en dromen


Deze opsomming is een onchronolische, onlogische opsomming van droomjobs, hersenkronkels en wereldbeelden die ik had. 

1. Zuster directrice
Ik ging naar een katholieke meisjesschool, in een blauw wit uniform waar de baas een zuster met kap was. Deze situatieschets is niet onbelangrijk me dunkt.
De zuster in kwestie sprak iedereen aan met vriendje, wreef in haar handen, wandelde genadeloos langs de rij om te zien wie er babbelde of niet.
Maar kijk, ik vond dat fascinerend. Een vrouw met dag in dag uit een kap op haar hoofd, hele dagen in't grijs gekleed en waar niemand de echte naam nog van wist. In elke poëziealbum schreef ik op dat ik zuster directrice ging worden.
Tot de dag men besliste dat nonnen hun kap niet meer mochten dragen en er onder die kap geen paars haar ging maar ook een grijs kopke schuilging, stopte mijn adoratie. Teveel grijs is voor niemand niet goed.

2. Arts zonder grens
Mijn ouders kende een dokter en die kwam geregeld op bezoek. Hij bracht naast geweldige verhalen ook steeds kleine dingen mee. Dingen die ik niet kende of nog nooit van gehoord had. Dingen die mijn fantasie prikkelde. Ik wou dat ook. En dat ge voor dokter lang moest studeren nam ik er maar bij. Tot na mijn eerste jaar Latijn en ik ook besefte dat je bloed moest kunnen zien. 't was rap gedaan.

3. Uitvinder
Ik was iets ouder toen ik uitvinder wou worden. Net niet oud genoeg om te beseffen dat ge daar ongelooflijk verstandig, praktisch ingesteld of geniaal voor moest zijn. Maar bon staan in mijn hoofd op mijn paklmares: de frietbus (een bus om de wereld rond te reizen en frieten te bakken waar ge komt, de olie gebruik je als een soort brandstof), de warme brooddoos (zoiets dat de mijnwerkers vroeger hadden, leerde mijn zus me achteraf) , de nooit vuilwordende schoen, de grassprietteller.
Maar ik vond vooral dingen uit die al bestonden :)

4. beroemde actrice
Ohja, echt waar. Beroemd, geliefd, Hollywoodstijl enal. Ik deed zelfs ingangsexamen op Herman Teirlinck voor Dora Van der Groen. Meer kan ik daar ook niet over vertellen, buiten dat ik 3 keer binnen moest gaan, een twijfelgeval was en dat dat nooit een echt goed teken blijkt te zijn.

5. journalist
Wat hield ik van schrijven. Ik was 9 als ik mijn eerste boek begon te schrijven. Een plot had ik altijd meteen, ik speelde mijn eigen hoofdpersonage, verzon dagboeken voordat Sara dat deed, ... Ik maakte in het middelbaar een tijdschriftje waar je jou kon op inschrijven (vrienden van de Jézu heette het) met allerlei waar én niet waargebeurde dingen. Toen ging ik in het leerlingenparlement en werkte met mijn 3 bestie's van toen aan het schoolblad (druppel), ik solliciteerde voor Maks! (jongerenblad toen van Klasse) én mocht daar in de redactieraad zitten elke maand. Ik was 20 als ik mijn eerste blog begon (dit is nummer 5 en de langstlopende). 

Maar de dag dat ik moest kiezen wat ik ging doen (na het mislukte ingangsexamen) koos ik voor de job die iedereen al ongeveer 15 jaar lang zei dat ik ging doen én voor de job die ik zwoor nooit te doen: onderwijs. Mannekes, wat ben ik blij met mijn droomjob.
En jullie, wat wouden jullie worden? Werden jullie wat jullie wouden? 

6 opmerkingen:

 1. Ik ben nog in de fase van het worden, maar als kind vulde ik het wat-wil-je-later-lijntje altijd in met "mama, juf en schrijfster". Nog steeds de drie dingen die ik liefst zou zijn. Ik moet alleen een beetje beter leren 'worden', want mijn pad leidt even elders heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als kind had ik niet echt een droomberoep, maar tijdens mijn laatste jaar unief besliste ik dat ik bij een uitgeverij wilde werken en dat is toch gelukt. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk! Ik zou altijd 'juffrouw' worden. Ik blijf erbij, dat is 't schoonste beroep ter wereld, maar 't onderwijs vraagt toch echt om een roeping! Dat deed/doet me (nog steeds) twijfelen. Dus nu een bureaujob, die ik begot ook graag doe:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wou verpleegster worden, en ik ben nu ... een verpleegster. Nog steeds geen spijt van mijn keuze. Ondanks de wisselende uren, soms onmenselijke toestanden, het minder propere werk, blijf ik genieten van mijn job.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben geworden wat ik nooit vermeld heb dat ik ging worden. Pas toen ik moest kiezen kwam het er uit. Ik ben sociaal werker en behaalde het diploma Sociaal Verpleegkundige, een specialisatie in de verpleging. Maar ziekenhuisverpleging vond ik te technisch. Ik werk op de sociale dienst van een ziekenhuis en doe de inhoud van mijn werk heel graag. Regentaat Nederlands, Engels, Geschiedenis had ook een mogelijke studiekeuze kunnen worden . Soms denk ik wel eens, hoe zou het zijn als ik dat had gekozen. Had het een nog betere keuze geweest ? I will never know.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wou eerst schrijver worden, dan wetenschapper waar ik uiteindelijk ook voor studeerde. Nu die studies een eind hebben gevonden denk ik aan wetenschapsjournaliste. Zou toch een mooie combinatie zijn he?

  BeantwoordenVerwijderen