Pagina's

vrijdag 18 augustus 2017

spelletjes

Wij kiezen heel bewust voor een niet zo elektronisch leven.
Onze tv is nog van het soort dat makkelijk ontploft, ikzelf heb sinds de paasvakantie een smartphone die nooit meemag aan tafel, we hebben geen tablet, wel een vaste computer en laptop waar geen films op gekeken worden, geen speciale (netflix) abonnementen,...
Bewust, heel bewust.
We kunnen niet zagen over een jeugd die zich niet meer amuseert als we zelf er alles aandoen om pasklare antwoorden te bieden.

Dat betekent dat wij af en toe een spel spelen. Nu het vakantie is/was, gebeurt dit meer dan in het schooljaar. Eerlijk is eerlijk.

Maar speciaal voor u, onze top 5 van spelletjes die je kan spelen met een 4- en 6 jarige. En die kleinste spruit hoor ik u al denken? Die doet ook mee, met één van ons ;)

1. bingo

Al even in ons bezit. Ida heeft een meter die heel vooruitziend én graag verantwoord speelgoed koopt. Hoera! 
Jef speelt mee, enkel het puzzel gedeelte is nog veel te moeilijk voor hem.
Je kan dit maximum met 4 spelen en het blijft steeds spannend wie er wint.

2. Geef Gas

 Toen Jef geboren was, kregen we (o.a.) dit spel van Tom zijn collega's. Een spel dat je met 5 kan spelen (hoera!) en je speelt tegen én met elkaar zonder dat je het weet.
De bedoeling is dat je een kaartje trekt met daarop 2 kleuren auto's. Je krijgt drie dobbelstenen met kleuren op. Je gooit eerst met de 3, kiest een kleur auto eruit en zet deze vooruit. Nadien speel je met 2 dobbelstenen, je doet hetzelfde en tot slotte gooi je nog met één dobbelsteen. Je kan dus 3 keer een autootje richting finish zetten. Je bent pas gewonnen als je jouw 2 auto's over de finish hebt gekregen. Je weet niet wat de andere trok dus soms zijn er 2 winnaars,...
Favoriet van Oscar. Al is het maar omdat je luid geef gas kan roepen.

3. Hamsterbende
Een heel mooi en plezant spel maar wel nog wat moeilijk. De bedoeling is dat je samen hamstert tegen de tijd (een egeltje) Dat samenwerken lukt hier nog niet goed maar omdat er bewegende onderdelen in zitten toch steeds een voltreffer. Het spel duurt niet zo lang en we slaagden er nog nooit in om tegen de egel te winnen. Ik kijk er al naar uit als Jef wat groter is om mee te denken hoe we sneller dan de egel kunnen worden :)

4. Uno
Een spel dat we deze reis mee hadden. Zowel Ida als Oscar vonden dit geweldig. (alleen als ze verloren wat minder) Dat het al zo oud als de straat is, doet er blijkbaar niet toe.

En dan nummer 5.
Eentje voor jullie.
Wat is jullie ultieme gezelschapsspel voor deze leeftijd?
Ik ben heel benieuwd naar jullie tips!

7 opmerkingen:

 1. Leuk! Het eerste hebben we hier ook. Mijn dochtertjes van 3 en bijna 5 spelen graag Busytown met de figuurtjes van Richard Scarry. Het opzet is dat je elk apart naar de finish (een picknick) gaat, maar je speelt allemaal samen tegen de biggetjes. Als je de picknick bereikt voor de biggetjes alles opgegeten hebben zijn we allemaal samen gewonnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is wel een heel lang spelbord, wel 2 meter lang en je moet verschillende voorwerpen zoeken op het spelbord. Alweer allemaal samen.

   Verwijderen
  2. ik zoek het op, zo'n lang speelbord klinkt als een uitdaging ;)

   Verwijderen
 2. Carcassonne junior en monopoly junior waren bij de oudste toppers. De jongste is bijna 6 en speelt oa Levensweg junior en De helden van Kaskaria. Ook de juniorversies van Triominos, Scrabble, Doolhof, Mastermind.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hier speelde mila vroeger graag bella Bloempje maar daar wordt ze te oud voor. Nu speelt ze wel graag eens de toren van Pisa en Uno. Oh en Yathzee in de kindjesversie, met fruit ipv cijfers :)

  BeantwoordenVerwijderen