Pagina's

maandag 21 september 2015

schuldig verzuim

Ge schrijft dus ge wilt gelezen worden.
Want welk nut heeft schrijven anders op een blog? Dan had je jou evengoed in jouw dagboek kunnen uitleven.
Neen gij zijt het slag mens dat gelezen wilt worden.
Noem het een te strelen ego, noem het zoals je wilt.
Maar ge schrijft, graag, en wat je schrijft wilt ge delen.
Niet dat het hoogstaande zaken zijn die ge meemaakt.
Niet dat het sensationeel is wat ge doet,
maar gewoon.
Het moet eruit.

Zo nu ook weer, ge hebt de drang om hier vanalles neer te schrijven.
Over uw leven als uwzelve.

En hoe dat verloopt.
En hoe dat verloopt?

Deze ochtend vielen Jef en ik in slaap tegen 2 uur. Ik weet niet of ge de kans hebt gehad om tegen dat uur naar buiten te kijken. Ik dus wel, uitvoerig zelfs. Schone sterren dat er waren. Ik bedacht me dat ik, als Jef zo een nachtraaf blijft, ik misschien een cursus sterren lezen moet volgen. Kwestie van het noodzakelijke aan het nuttige te koppelen.
En toen begon het mij te dagen.

Waarom kon ik niet gewoon genieten van het rondstappen met Jef in mijn armen, over mijn schouder, tegen mijn borst?
Waarom had ik het gevoel dat ik ook nuttig bezig moest zijn?
Zijn die weken thuis niet net om daar allemaal van te genieten?
En ohja, ik doe dat. Het warme lijveke van Jef tegen het mijne voelen, samen in de zetel liggen snoezen, draagdoekwandelend naar de bakker gaan, ik geniet ervan.
Maar toch voel ik me schuldig.
En dat is jammer.
De mensen vragen me, gaat het met drie? En dan voel ik het weer. Een ambetante maagknoop die mij niet toelaat te zeggen als het niet gaat, want mensen horen dat niet graag, maar ook niet om overdreven toe te geven dat het gaat en het loopt en het draait, want mensen verwachten precies dat het niet gaat.

Terwijl ik onrustig in slaap viel in de zetel, ja met Jef op mij want die jongen slaapt anders niet (en ik dus ook niet) en terug wakker werd was het 6u. Tijd om te eten,voor hem  en te douchen voor mij
Vemeldde ik erbij dat onze badkamer overliep?
Ik maakte Tom, Ida en Oscar wakker. In de chaos van de overgelopen douche hebben Ida en Oscar elkaar aangevallen. Met woorden maar ook met daden. Zo zijn ze wel.
Ze kregen eten, Ida eet tergend traag, Oscar vliegensvlug. Tegen dat Tom en ik gedouched waren, de badkamer gedweild, tafels opgeruimd, kwam Annelies toe om Ida mee te nemen naar school, vertrok Tom naar zijn school en stapte ik met oscar naar zijn onthaalmoeke.
En Jef. Die weende, kakte de boel onder, gaf drie keer over op mij in de draagdoek op weg naar het onthaalmoeke van Oscar.

En nu zit ik hier. Het is negen uur. Jef is eindelijk in een diepe slaap gevallen, ik heb mij nog eens kunnen douchen, mijn strijk staat te lachen naar mij, ik moet dringend eens kijken voor een trouwoutfit voor dit weekend, mijn huis ligt erbij als een puinhoop en we hebben vanavond bezoek.

En ik bedacht me: Geniet kind, want voor ge het weet is deze fase voorbij en vergeet ge dat het af en toe ook echt gewoon blijten is, zo kinderen krijgen.*


*ik schrijf om gelezen te worden. Maar zou het jammer vinden moesten mijn woorden tegen mij gebruikt worden. Want meestal ben ik perfect gelukkig :)

7 opmerkingen:

 1. och schaap, i feel your pain! kegel dat bezoek snel buiten, zet de strijk af bij uw (schoon-)moeder en doe iets fijn! Nestel u zonder zorgen in de zetel met Jef! Want een keurig opgeruimd huis? das sooooo overrated!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. k zou gewoon ne keer teruglachen naar de strijk en die dan lekker de rug toekeren. legt u met uw klein schaapke op u ergens neer en.... doe wat kan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bezoekers zouden moeten weten dat een moeder m pasgeboren baby's gn tijd/zin hbb om op te ruimen! Niets v aan trekken mr probeer te genieten v de kleine dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, zo herkenbaar! En waarom durft dan ook niemand toegeven dat een kleine baby echt een opdracht is? Genieten doen we, maar je hart luchten doet ook deugd :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zooo herkenbaar. Nu mijn dames al 10 en 8 jaar oud zijn, is het soms nog van datte. Ruzie maken over het voortdoen bij het ontbijt, het vergeten van boekentassen, terug thuiskomen van iedereen naar school doen en terechtkomen in een ontploft huis, .... dagelijkse kost. En ik heb geleerd van vlugvlug opruimen, kan strijk en afwas wegmoffelen als de beste en trek soms de deur gewoon achter mij toe en denk foert, nu is het mijn beurt om niks te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. heeeeeeeeeel herkenbaar!!!! Je bent zeker niet de enige, en telkens als ik zoiets lees, ben ik zelf effe opgelucht dat ik dan toch niet de enige ben... Het kan zooooo leuk zijn, maar ook zoooo *zucht*... en dat gevoel dat je precies altijd iets nuttigs moet kunnen doen, herken ik ook, ik probeer er regelmatig eens tegen te vechten, de ene keer lukt dat al wat beter dan de andere keer. En ook dat stukje van niet te goed maar ook niet te slecht. Echt o zo herkenbaar!! Enfin, om dus maar te zeggen dat ik het herken. En had ik al gezegd dat ik het herken? Het is met andere woorden HEERLIJK herkenbaar :-) En nu stop ik en ga ik slapen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo herkenbaar wat je hier blogt. Hoe gaat dat spreekwoord ook al weer? Laat de boel de boel en doe lekker je eigen zin! En vooral geniet van dat mooie gezinnetje...

  BeantwoordenVerwijderen