Pagina's

donderdag 26 november 2015

Confessions of a (drama) mum

Aan deze tien zaken kan je zien/horen/ruiken/... dat je met een gezin te maken hebt.
Met jonge kinderen.

Of gewoon met een ongeorganiseerde moeder.

In ons geval, de beiden. Ik geef het toe!

1. Als je af en toe iemand in huis ziet rond huppelen op één been. Het betreft hier een volwassen persoon. Niet als spelletje. Integendeel. Er worden tegelijkertijd wat vloekwoorden binnensmonds gehouden. Een klein metertje van de springende, huppelende (uw wilt niet weten welk bijvoeglijk naamwoord best bij mij past) volwassenen een blokje, een stuk trein, een kopje,... een object alwaar je gemakkelijk op kan stappen.

2. Slabben. Echt overal. Op uw schouder (alsof dat helpt), aan de computer, in de keuken, in de zetel, in uw bed (keisexy om dat tijdens het occasioneel geknuffel van onder uw lief te halen), in het bedje van de kleine, aan het bedje van de kleine, in was, in de wasmachine en als ge sjans hebt zijn er nog een paar opgevouwen in de buurt van de verzorgingsmat.

3. Beveiliging. Dat kan in verschillende vormen voor komen. Wij hebben een hekje aan onze trap staan. Om te vermijden dat Oscar naar boven komt. Helaas trekt hij het er ook van tussen dus staat het er meer als sier. Bij sommigen zijn de hoekjes afgedekt, ligt er iets om geen vingers tussen de deuren te krijgen, is er een tuinhek geplaatst rond de kachel. onze hoekjes zijn onafgedekt en dat zie je wel eens aan het voorhoofd van één der kinderen hier.

4. "Let niet op de rommel". Mijn moeder zei dat vroeger al en dan moest je echt zoeken naar een kussen dat een centimeterke scheef gezakt was of een kurkentrekker die niet meteen opgeborgen werd. In mijn huis mag je écht niet letten op de rommel. Want net zoals slabben, vind je het overal. Al proberen we ons bed te vermijden.

5. Ge vraagt uw regelmatig, zo niet meermaals per week af, wat je toch deed met uwen tijd als ge geen kinderen had. Als je logisch nadenkt weet je dat het onmogelijk is om al die tijd geslapen te hebben, maar het lijkt toch echt zo.

6. Het hoofdschuddende communiceren, oogtrekkend ongelijk geven, met vingers wijzende informatie doorgeven,...alles om de andere duidelijk te maken dat er iets moet gebeuren zonder daar woordelijk de nadruk op te leggen. Veelvuldig gebruik tijdens familiefeestjes, zodat je precies ten alle tijden alles onder controle hebt.

7.  Fierigheid op alles wat het nageslacht produceert. Dat kan van kak op het potje tot kunstwerken zijn. bij he teerste ben je blij dat hij het volgens het boekje doet, bij he ttweede stimuleer je om haar eigen weg te zoeken. Wij hangen alle (kunst) werken omhoog in onze toilet, trekken er een foto van als we geen plaats meer hebben en die foto komt in een boekje terecht. Ik fier? Understatement!
(u snapt dat we kak niet omhooghangen, Da's er over, maar foto van getrokken. Check!)

8. De snelheid waarmee gij naar't wc kunt, uw kunt douchen, uw andere kleren aantrekt, uw haar fatsoeneert is gelijkevenredig met de snelheid waarmee Usian Bolt optrekt in zijn finales. Dat allemaal om het in uw eentje te kunnen doen. Want één aarzeling en heel uw kroost komt mee in diene wc (zo blij dat de jongste nog blijft liggen), staat er ene in de douche over te dragen van de andere (zo bij dat de jongste nog niet kan praten), staan er al vuile handen op uw pas gestreken kleed (zo blij dat de jongste niet overgeeft) en wilt uw dochter hetzelfde kapsel als gij nadat ge het hare met veel moeite in twee vlechten had gekregen.

9. Het ontsnappen van uw moeder uit uw mond. Uitspraken die gij later nooit ging zeggen, die ge met volle overtuiging toch maar zegt. Dingen die gij nooit ging doen, toch met volle verstand en voorbedachte reden doet. En u er zelf op betrappen dat ge af en toe en heel stiekem een beetje op uw moeder lijkt.

10.  Contentementig gezucht. Als jullie allen op tijd gewassen, gekleed én gekamd geraken. Als jullie eens geen tut, reservekledij, poppetje, speelgoedje,...vergeten zijn. Als jullie uitgeput in de zetel ploffen na een drukke dag. Als ze ne keer op een ander mogen slapen. Als ge vrienden ziet en die zeggen: ge doet dat zo slecht nog niet.
Maar vooral als er eentje zegt: mama, gij zijt toch de liefste van Afrika hé.

7 opmerkingen:

 1. hahaha, echt heerlijk herkenbaar. De laatste tijd denk ik echt vaak: maar wat deed ik toch met al die 'vrije' tijd vroeger?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Punt 1 en 2. :-) Hier mag je bij punt 2 ook nog de spuugdoeken (toen ze baby's waren) aan toevoegen. Gelukkig is deze tijd langzaam maar zeker aan het passeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel herkenbaar.... behalve die hoeren in uwe eerste zin ;)
  Tenzij dat uw plaatselijk dialect is ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, toch niet, een plaatselijke typfout. Toch maar even rechtgezet, wie weet wie komt er hier anders lezen ;)

   Verwijderen
 4. zalig, zo herkenbaar! Onze living is al enkele dagen in een kamp veranderd, compleet met walvissen op de grond. Rommel overal, maar in hun ogen zijn het schatten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen