Pagina's

vrijdag 26 december 2014

kaizen

2015 wordt het jaar waarin ik aan het kaizen sla.

Echt, ik me zelf dat voorgenomen én één van de kenmerken van het kaizen-wordingsproces is kleine stappen nemen om je doelen te bereiken.
Die stappen mogen zelfs zo klein zijn, als het uiteindelijke doel maar bereikt wordt.

Iedereen neemt zich voor om gezonder te leven het volgend jaar, minder uit te geven, de 10 miles van ikweetnie waar te lopen, de sprong te wagen die al lang gewaagd zou mogen worden, tanden te flossen,...
Maar we zijn zo geprogrammeerd dat we snel resultaat willen. Snel slank, snel geld verdienen,...
We kunnen daar niet aan doen. Geprogrammeerd schreef ik 3 zinnen geleden, dus zoals in: ingeprent, vastliggend en allemaal de fout van de evolutie.
Maar we kunnen ons niet blijven verschuilen achter die evolutie die er voor zorgt dat we sneller,beter, slanker, mooier moeten leven, neen. Neem vaandel in de hand en schreeuw samen met mij: leve het kaizen!

Dus stap 1: neem kleine stappen. Belachelijk kleine stappen zelfs* Bijvoorbeeld: schrijf een blogbericht over jouw voornemens. Zelfs maar denken aan dat blogbericht is al een stap in de groede richting. Want dames en heren, we zijn, ook al, voorgeprogrammeerd om schrik te hebben en om niets vol te houden. Dat komt door die grote stappen. Alweer die evolutie waar we niet konden aan doen.
Maar aan al dat voorgeprogrammeer komt nu een einde, want we hebben het door. Het is te zeggen. Het was één of andere Chinees die dat doorhad en die zijn inzichten werden opgepikt door eu ... andere mensen.

Mijn 5 goede voornemens zijn, dezelfde als vorig jaar en het jaar daarvoor (en waarschijnlijk minstens 5 jaar daarvoor ook):
- gezonder te leven (alsook wat slanker, suikervrijer,ziektevrij...)
- veel te slapen (waardoor ik mijn zoon wat meer zal moeten uitbesteden, maar alles in functie van de wetenschap)
- elke week iets te creëren
- koken voor vrienden en familie. (moha, begin maar al spontaan te lachen. Of te beven. Als u tot mijn vrienden- enof familiekring behoort)
- sporten. (zoals in sportkledij een sport beoefenen, trap oplopen is dus pas een sport als ik daarvoor een broek aantrek. Pfff.)

Kaizent u mee?**


* dit is mijn interpretatie van wat er in de flow met rode voorflap staat. Mijn eigenste interpretatie, dus ik ben niet aansprakelijk voor fouten of als het kaizen bij u niet werkt. Blame de evolutie!
** ook als je dat niet doet, ik zie je even graag! 

1 opmerking:

  1. Dat is toevallig. Ik blogde vandaag ook over 'toekomstplannen'. Telepathie in blogland. Elke week iets creëren als voornemen : ons allen bekend zeker. Ik wens jou vooral die slaap toe want dat kan al de rest wel eens blokkeren als dat niet voldoende aan bod kan komen. Ook veel succes toegewenst.

    BeantwoordenVerwijderen