Pagina's

zondag 23 maart 2014

't heeft een naam gekregen

Ge loopt al eventjes moe en versuft rond. Ge peist: dat ga wel over. Slecht slapen, fulltime werken, verbouwen,... da's normaal. Ge hebt elke dag koppijn, maar weer peist ge: 18 kinders in de klas, da's normaal. Ge zegt: de'r zit een beest in mij dat mij opvreet. (ohja ge kunt geweldig drama zijn als ge moe zijt)

Tot ge de woensdag niet meer kunt eten, u maag doet verschrikkelijk pijn. En gij en niet kunnen eten, da's niet normaal. Over het verloop van de nacht kan ik kort zijn: kotserig en kakkerig.
Dus ge gaat naar de dokter. Want ge kunt niet meer.

Buikgriep. Da's normaal, deze tijd van't jaar.
Ge zegt dan toch maar iets over dat moe zijn en hij prikt u bloed.

't was niet normaal. Ge hebt suiker. Voor echt en serieus en ge schrikt. Suiker? Goh, ge snoept wat veel, maar ge drinkt bijna nooit frisdrank (echt), koffie (en suiker dus) ook al niet, en ge voegt nergens extra suiker aan toe.
Maar 't staat zwart op wit.

Dus moet ge nu suikervrij eten. Een week. Vanaf nu. En binnen een week wordt u bloed terug geprikt. En als't beter is, zijde er vanaf met een dieet. En als't niet beter is, krijgt ge een zorgplan. Ook al voor echt en serieus.

Maar ge zijt blij dat beest in u ne naam heeft. En ge vraagt u af: heeft er iemand tips voor dat suikervrij eten?

12 opmerkingen:

 1. Niet leuk voor je, zoals ik lees...
  Mijn ma is een half jaar ook daarmee geconfronteerd geweest, ze moet ook zoveel mogelijk suiker laten; kortom ze is al meer dan 5kg vermagerd, en ze was al niet dik!
  Een leuke tip, een cava'tje mag ze nog drinken ;-) Voor de rest begon ze die suikervrije dingen te kopen, smaakt echt slecht! Ze let op, vooraf snoepte ze ook al niet veel, om maar niet te zeggen nooit!
  Ze moet elke dag medicatie innemen; nog geen inspuitingen en veel bloedafnames...
  Ik hoop dat je ermee overweg kan, als zij dat kan, jij ook, hé!
  Fijne groeten Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hopelijk ben je er met een dieet vanaf. Vooral ook opletten met verborgen suikers (koolhydraten) en de zogenaamde snelle koolhydraten. Opletten met gewoon brood, pasta, aardappelen. Ipv suiker kokosbloesemsuiker of agavesiroop gebruiken die zijn natuurlijk en biologisch . Ze hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel de zogenaamde glycemische index. Op mijn blog vind je een aantal receptjes en linkjes onder het label Gezondheid. Ik ben anders gaan eten uit gezondheidsoverwegingen en om wat gewicht te verliezen (woog 10kg teveel volgens het BMI). Ik ben er nu al 8kg kwijt.
  Veel succes !
  Lieve groetjes,
  CreativEls
  http://koekjehaakjemaakje.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niet leuk seg..... Hopelijk geen al te ingrijpende veranderingen voor je!
  Sterkte!
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oei.....één week zou ik wel zien zitten....maar altijd....mag er niet aan denken...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook in mijn familie komt "het suiker" zeer veel voor. Je kan er echt oud mee worden, en is niet zo vreselijk als het allemaal lijkt. Eventjes aanpassen en het nieuws laten bezinken, maar het valt allemaal goed te doen (mits de aanpassing)
  De suikers dan. Inderdaad opletten voor verborgen suikers. Geen pasta's meer, of toch zo vaak mogelijk vermijden. Heel vettig eten is ook niet goed, dus frietjes van de frituur ook best iets meer laten.
  Ikzelf smaak geen verschil tussen suikervrije chocolade, koekjes, choco, confituur, snoepjes... bij mijn ouders is niets anders te vinden, en ik smaak echt het verschil niet. Alleen stevia heeft een zeer aparte smaak..
  Veel bewegen is ook een must.. En zeer veel water drinken, liefst meer dan 1l per dag..
  Je bent moe, dus ik veronderstel dat je glycemie te hoog stond?

  Kop op! Het komt wel goed! En zeer veel sterkte in het verwerken van dit alles!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Amai, da's een boterham om u tegen te zeggen... ik las het een paar dagen geleden al, maar reageerde niet onmiddellijk. Ik ben nogal van de trage aanpak ;). Je kreeg hierboven al veel goede tips, maar misschien moet je eens de boeken van Pascal Naessens lezen (daar staan veel recepten in, maar vooral haar "theorie": het anders combineren van voedselgroepen en zo doet je toch wel gezonder eten en ik ben ervan overtuigd dat het dan wel oké komt met uwen suiker). Als je graag pasta eet; zeker geen witte, kies volkoren - of nog beter, de speltvariant. En tja, geen pure suiker eten helpt ook (lol, maar dat is uiteraard best wel lekker ;)). Courage!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. http://tinekescucina.blogspot.be/
  Blog van een nogal kookgekke collega met "suiker" ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. oei, inderdaad niet leuk... courage!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ai, dat moet verschieten zijn. Ik heb er geen ervaring mee, dus ik vrees dat ik je niet kan helpen. Maar ik kan me wel voorstellen dat je "blij" bent dat het beest nu een naam gekregen heeft, dan is er ook een uitweg. Veel courage!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oei, sofie, dat is geen leuk nieuws! Hopelijk geraakt het zonder zorgplan opgelost! En kijk eens bvb in de delhaize, daar hebben ze héél wat suikervervangers die ook lekker zijn en bovendien gezond! En we zullen eens moeten zorgen voor een chocotoff-vervangend product bij de tiretten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oei, sofie, dat is geen leuk nieuws! Hopelijk geraakt het zonder zorgplan opgelost! En kijk eens bvb in de delhaize, daar hebben ze héél wat suikervervangers die ook lekker zijn en bovendien gezond! En we zullen eens moeten zorgen voor een chocotoff-vervangend product bij de tiretten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. volhouden dat dieet, tzal ni makkelijk zijn

  BeantwoordenVerwijderen